foto van mama met twee volwassen zonen die samen een ijsje eten

Een leven, rijkelijk gevuld met uitstappen en ervaringen

Nadine Baes doet er alles aan om haar twee adoptiezonen Remco (29) en Omar (30) een programma met veel sport en prikkelende activiteiten aan te bieden. De jongens hebben het syndroom van Down. Ze zijn dol op judo en op waterpretparken, en ook op theater en muziek. Dankzij Iedereen Verdient Vakantie kunnen ze regelmatig op stap.

‘Ik wil hen alle ruimte geven en hun zicht op de wereld verruimen,’ zegt Nadine over haar zonen. Het programma van de jongens is indrukwekkend. Het leven van Nadine en haar partner staat helemaal in het teken van het organiseren van activiteiten en uitstappen.

Tot ze 25 waren gingen Remco en Omar elke dag naar school. Daarna was een instelling de meest voor de hand liggende optie voor een daginvulling. Maar in de instelling zaten er vooral oudere mensen. Daarover zegt Nadine: ‘Voor jonge gasten zoals Remco en Omar was er gewoonweg geen passend aanbod, ze zaten er een beetje te verkommeren.’

Ik sta hier zo alleen

Nadine besloot om de jongens thuis te houden en zelf een aanbod voor hen uit te dokteren. Daarvoor vond ze steun bij Rap op Stap. Beweging is belangrijk, vindt Nadine, net als culturele ervaringen. Daarom pluist ze regelmatig het aanbod van Rap op Stap uit, bijvoorbeeld om toneelstukken en concerten te vinden.

‘Met de jongens op stap gaan is altijd een beetje een beetje een avontuur,’ zegt ze. Ze vertelt over een concert dat ze onlangs samen meemaakten van Stan Van Samang. Nadine zat met de jongens op de eerste rij. Op een zeker moment zei de zanger: ‘Ik sta hier zo alleen.’ Nog geen tien tellen later stond Remco bij hem op het podium.

Ik wil dansen

Nadine houdt culturele kansen voor haar zonen in de gaten. Een tijd terug figureerden Remco en Omar in een kortfilm van een filmstudent. ‘Het was een project met veel dans,’ zegt Nadine, ‘Remco werd er helemaal wild van.’

De jongens werden opgemerkt voor Platform K, een organisatie die professionele dansproducties maakt samen met mensen met en zonder beperking. Voor Remco bleek het een match. Hij danst intussen twee keer per week bij Platform K. Op dit moment wordt er gerepeteerd in de Grote Post in Oostende voor de voorstelling Ze zullen ons niet temmen.

mama met twee volwassen zonen met syndroom van Down die haar omhelzen

Stukjes schoonheid vastleggen

Het leven van Nadine en haar partner staat helemaal in het teken van het organiseren van de activiteiten van Omar en Remco. Als ik haar vraag wat haar onlangs heeft ontroerd vertelt ze met een glimlach over haar partner. ‘In augustus zijn we vier jaar samen,’ zegt ze. Haar partner heeft zijn drie kinderen alleen opgevoed. ‘Vakantie nemen of uitstappen doen, dat zat er niet in,’ zegt Nadine. Via een tussenkomst van Iedereen Verdient Vakantie regelde ze onlangs een weekendje weg voor hen twee, naar een boothotel.

man die voor jachthaven met bootjes staat en armen wijd in de lucht steekt en lacht

Fotografie was altijd als een passie voor haar partner. Op de uitstap was hij druk met het fototoestel in de weer. ‘Het was zo fijn om te zien,’ zegt Nadine, ‘hij was de ganse tijd foto’s aan het nemen. Overal waar we kwamen vond hij stukjes schoonheid die hij wou vastleggen.’

In gesprek met Nadine. Nadine is moeder van twee adoptiezonen en vijf pleegkinderen. Alle kinderen zijn intussen volwassen. Haar adoptiezonen Remco en Omar hebben het syndroom van Down en wonen thuis. Nadine zorgt samen met haar partner voor het organiseren van hun daginvulling en krijgt daarbij hulp en inspiratie van Rap op Stap Koekelare.

Neergepend door Eva De Groote.