Veelgestelde vragen coronavirus

  • 1 oktober 2020

We krijgen veel vragen over de gevolgen van het coronavirus op onze werking en zetten de belangrijkste vragen even op een rijtje.

Ben je een toeristische partner met vragen rond de concrete steunmaatregelen die genomen worden rond het coronavirus? Via deze link krijg je meer informatie en kan je vragen stellen.

Ben je een sociale partnerorganisatie met vragen over de coronamaatregelen of boekingen? Lees hieronder de veelgestelde vragen en hoe je ons het best kan bereiken.

Ben je een vakantieganger met een vraag over een boeking? Lees hieronder de veelgestelde vragen en hoe je ons het best kan bereiken.

Blijft de bemiddelingscentrale bereikbaar?

Ja hoor! Wij vragen om ons zoveel mogelijk per mail te contacteren via info@iedereenverdientvakantie.be

Je kan ons telefonisch bereiken via 02 504 03 91 of 0474 49 07 76. Sms-berichten kunnen niet beantwoord worden. Uiteraard kan je ook gratis bellen naar 1700.

Kan ik een vakantie of daguitstap voor het najaar boeken?

Vakantieverblijven

Vanaf 8 juni kunnen vakanties in eigen land van één of meerdere dagen opnieuw doorgaan. Ook via Iedereen Verdient Vakantie kan je een aanvraag indienen voor het najaar. 

  • De meeste vakantieverblijven en groepsverblijven zijn opnieuw open en kunnen via Iedereen Verdient Vakantie aangevraagd worden.
  • Groepen met begeleiding kunnen een vakantie aanvragen voor maximaal 50 personen, begeleiding inbegrepen. Je moet er in dat geval voor zorgen dat de regels van sociaal contact steeds gerespecteerd kunnen worden in het vakantieverblijf.
  • Vakantiegangers kunnen individueel een vakantie aanvragen voor maximaal 10 personen.

Georganiseerde vakanties

Georganiseerde vakanties voor kinderen en jongeren kunnen opnieuw plaatsvinden. Dat besliste de Nationale Veiligheidsraad eind mei. Het blijft dan ook mogelijk om via Iedereen Verdient Vakantie een aanvraag in te dienen voor deze georganiseerde vakanties in de herfst- en kerstvakantie.

Je vindt hier een overzicht van het aanbod

Daguitstappen

Vanaf 10 juni kunnen er opnieuw daguitstappen worden aangevraagd via Iedereen Verdient Vakantie. Het is belangrijk om het uur van aankomst aan te duiden bij jouw aanvraag. Wegens de coronamaatregelen is het belangrijk dat de toeristische partner weet op welk tijdstip je zal arriveren. Anders dan in het verleden, waar het aankomstuur een vrijblijvend richtuur was, is dit nu wel belangrijk. We vragen je dus om dit aankomstuur te respecteren, zodat iedereen veilig en voldoende gespreid op daguitstap kan.

Je vindt hier een overzicht van het aanbod dat je op dit moment kan boeken.

Controleer voor jouw bezoek welke veiligheids- en hygiënemaatregelen er genomen worden bij jouw gekozen attractie of museum.

  • Alle daguitstappen mogen opnieuw open, inclusief de pretparken, aquaparken en zwembaden. De meeste daguitstappen kan je reeds opnieuw aanvragen via Iedereen Verdient Vakantie.
  • Groepen met begeleiding kunnen een daguitstap aanvragen voor maximaal 50 personen, begeleiding inbegrepen. Dit kan opnieuw via de knop 'groepsboeking doen' in het portaal.
  • Vakantiegangers kunnen individueel een daguitstap aanvragen voor maximaal 10 personen.

Waarom mag ik maar met maximaal 10 personen op vakantie of daguitstap?

Op de veiligheidsraad van 27 juli 2020 werd beslist dat wanneer gasten in privéverband reizen het maximum aantal personen vanaf 29 juli teruggeschroefd wordt van 15 naar 10 (kinderen jonger dan 12 jaar niet meegerekend). Deze groep van 10 personen mag bovendien enkel uit het gezin en de personen uit de sociale bubbel van dat gezin bestaan. Het aantal sociale contacten wordt vanaf 9 oktober teruggeschroefd naar 3 vaste contacten per persoon. 

Wanneer mag ik met meer dan 10 personen op vakantie of daguitstap?

Daguitstappen en vakanties in georganiseerd verband, met een club of vereniging met daarbij een meerderjarige begeleider of toezichter, kunnen tot maximaal 50 personen. Je moet er in dat geval voor zorgen dat de regels van sociaal contact steeds gerespecteerd kunnen worden. Het Nationaal Crisiscentrum verduidelijkte ondertussen ook dat om als club of vereniging aanvaard te worden, er minstens geldige statuten moeten zijn met een duurzame en continue doelstelling en een verantwoordelijk bestuur. Alle andere ‘lossere’ invullingen van de begrippen worden niet aanvaard.

Kan ik mijn daguitstap of vakantie annuleren?

Daguitstappen kunnen kosteloos geannuleerd worden. Wij vragen wel om Iedereen Verdient Vakantie op de hoogte te brengen als je niet op daguitstap kan vertrekken. Zo heeft de toeristische partner een totaaloverzicht van het aantal bezoekers op een bepaald tijdstip en kan iemand anders jouw plaats innemen.

Voor vakantieverblijven en georganiseerde vakanties geldt de volgende annulatieregeling. Voor vakantieverblijven en georganiseerde vakanties hebben wij steeds een schriftelijke bevestiging nodig per mail. 

Is er extra korting?

We zijn het er met z’n allen over eens: Iedereen Verdient Vakantie! Zeker na de lockdown snakt iedereen naar de vakantie.

Vanuit Toerisme Vlaanderen worden er steunmaatregelen uitgewerkt om deze moeilijke periode door te komen. Uitzonderlijk is er een tegemoetkoming voor toeristische partners zodat vakanties goedkoper worden en het financiële plaatje voor alle partijen haalbaar blijft. Voor vakantiemakers én vakantiegangers. 

Geniet nog het hele jaar 2020 van een vakantie met extra diepe korting. Meer informatie? Neem contact op met jouw sociale organisatie of Rap op Stapkantoor.

Hoe blijf ik op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen?

Wij volgen de situatie op de voet. Via deze pagina kan je de meest up-to-date informatie terugvinden. Sociale partnerorganisaties ontvangen regelmatig mailings met een update rond corona en de impact op onze werking.

Doe een gift om de meest kwetsbare vakantiegangers ook een vakantie te bezorgen.

Eén Vlaming op vijf kan zich geen vakantie veroorloven. Het iedereen-verdient-vakantiefonds richt zich op de meest kwetsbare mensen en gezinnen uit onze samenleving. Kijk hier voor meer informatie

Meer informatie over het coronavirus?