Veelgestelde vragen - coronavirus

Laatste update: 18/11/2021

We krijgen veel vragen over de gevolgen van het coronavirus op onze werking en zetten de belangrijkste vragen even op een rijtje.

Toeristische partner

Ben je een toeristische partner met vragen rond de concrete steunmaatregelen die genomen worden rond het coronavirus? Via deze link krijg je meer informatie en kan je vragen stellen. Op de website van Toerisme Vlaanderen vind je de meest gestelde vragen omtrent de impact van de veiligheidsmaatregelen op de toeristische sector. 

Sociale partnerorganisatie of vakantieganger

Ben je een sociale partnerorganisatie of vakantieganger met vragen over de coronamaatregelen of boekingen? De meest recente informatie over de huidige coronamaatregelen vind je op de website van federale overheidsdienst. Specifieke informatie over de coronamaatregelen in de toeristische sector vind je op de website van Toerisme Vlaanderen. 

Ook De Zuidpoort vzw geeft een eenvoudig overzicht van wat wel en niet mag. 

ALGEMEEN

Blijft de bemiddelingscentrale bereikbaar?

Wij zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag tussen 9u en 12u30 en tussen 13u15 en 17u. Je kan ons telefonisch bereiken via 02 504 03 91. 
Je kan ons ook per mail contacteren via info@iedereenverdientvakantie.be. 

Hoe vraag ik een Covid Safe Ticket of coronapas aan?

De coronapas of het Covid Safe Ticket (CST) is een manier waarmee je kunt bewijzen dat je:

 • minstens twee weken volledig gevaccineerd bent of
 • maximaal 6 maanden geleden hersteld bent van het coronavirus of
 • een recente negatieve coronatest (PCR test) hebt afgelegd.

Je kan op drie manieren het Covid Safe Ticket of de coronapas aanvragen:

 1. Bel 078/78 78 50. Geef je rijksregisternummer door en je krijgt per post je ticket toegestuurd (de volgende dag in principe al).
 2. Surf naar www.mijngezondheid.be en log in met je ID-kaart of ITSME-app. Je kan het Covid Safe Ticket daar downloaden en/of printen.
 3. Installeer de app CovidSafeBE op je smartphone en log in met de ITSME-app. Zo heb je je Covid Safe Ticket altijd digitaal bij de hand.

Vraag hulp bij je sociale organisatie, familie of vrienden als bovenstaande stappen niet lukken.

Is er extra korting?

2020 was een bijzonder jaar: onze aanbieders moesten de deuren dicht doen en even leek het erop dat iedereen in eigen land op vakantie moest. Omdat het ‘recht op vakantie’ ook in moeilijke tijden belangrijk blijft, besliste de minister van Toerisme iets te doen voor het netwerk. Ze ondersteun- de zowel aanbieders als vakantiegangers met de steunmaatregelen.

Op die manier konden vanaf de zomer kortingen van 65% gegeven worden. De aanbieders kregen daarvoor een bedrag op basis van hun engagement de vorige jaren. Dat bedrag is op vele plekken nog niet op: het zou dus kunnen dat er nog tijdelijk diepere kortingen mogelijk zijn dan diegene die in deze brochure staan.

Meer informatie? Neem contact op met jouw sociale organisatie of Rap op Stapkantoor.

Hoe blijf ik op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen?

Wij volgen de situatie op de voet. Via de website van federale overheidsdienst kan je de meest up-to-date informatie terugvinden. Sociale partnerorganisaties ontvangen regelmatig mailings met een update rond corona en de impact op onze werking.

DAGUITSTAPPEN

Wat zijn de huidige maatregelen voor daguitstappen?

 • De mondmaskerplicht wordt opnieuw ingevoerd bij attracties en musea. Vanaf 12 jaar of ouder moet je dus binnen altijd een mondmasker dragen. Vanaf 20 november wordt de leeftijd verlaagd naar 10 jaar. 
 • Bezoek je een pretpark, museum of dierenpark , dan moet je vanaf 16 jaar een Covid Safe Ticket (CST) voorleggen. Je kan hierboven (bij algemeen) lezen hoe je het Covid Safe Ticket kan aanvragen.
 • Ga je iets drinken of eten tijdens je bezoek aan een attractie of een museum dan moet je vanaf 16 jaar of ouder  een Covid Safe Ticket (CST) voorleggen.  Vanaf 20 november moet je, als je ouder bent dan 10 jaar, ook je mondmasker dragen wanneer je rondloopt.

Kan ik nog een daguitstap boeken?

Ja, je kan op daguitstap naar musea, natuur-, dier- en pretparken, buitenspeeltuinen en provinciale domeinen. Musea zijn al open sinds december 2020 en sinds februari 2021 zijn ook de buitengedeeltes van de dierenparken opnieuw open. Pretparken zijn opnieuw open sinds 8 mei. Uitbaters mogen wel zelf kiezen of ze hun deuren openen of niet.

Wat als ik reeds een daguitstap geboekt heb en die nog verplicht gesloten is?

Voor de daguitstappen die momenteel verplicht moeten sluiten, vervalt het reservatiebewijs. Je hoeft geen contact meer met ons op te nemen om deze daguitstappen te annuleren.

Wat als mijn daguitstap nog kan doorgaan, maar ik dit uit voorzorg toch wil annuleren?

Dat is geen probleem. Daguitstappen kunnen doorgaans zonder problemen geannuleerd worden. Gelieve wel steeds een mailtje te sturen met als titel 'annulatie + boekingsnummer' (vul zelf je eigen boekingsnummer in) naar info@iedereenverdientvakantie.be.

Kan ik nog met mijn groep op daguitstap?

Ja, bekijk even de vragen en antwoorden bij het onderdeel ‘Groepen’ hieronder.

VAKANTIEVERBLIJVEN

Wat zijn de huidige maatregelen voor vakantieverblijven?

 • Bezoekers van restaurants en cafés in logies (hotel, vakantiepark,…) moeten vanaf 1 november een Covid Safe Ticket (CST) kunnen voorleggen.  Je kan hierboven (bij algemeen) lezen hoe je dat Covid Safe Ticket kunt aanvragen. Vanaf 20 november moet je ook je mondmasker dragen wanneer je rondloopt in het restaurant of café.
 • Een aantal logies vragen reeds bij het inchecken naar het Covid Safe Ticket (CST). Dit omdat alle maaltijden (ontbijt, middagmaal, …) aangeboden worden in hun restaurant. Twijfel je, surf even naar de website van je verblijf en ga naar COVID-updates.

Kan ik nog een vakantie boeken?

Alle logiesvormen voor individuen (hotels, B&B’s, hostels, vakantiewoningen, campings, vakantieparken, camperterreinen, enz.) mogen open.

Ook de gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen in of op een logies, zoals bv. de sanitaire blokken op een camping, de gemeenschappelijke badkamer in een B&B, enz. mogen terug gebruikt worden.

Zwembaden, sportbaden, instructiebaden en kinderbaden mogen open in logies op voorwaarde dat de regels in het protocol dat van toepassing is op zwembaden worden gerespecteerd. 

Er gelden wel nog de volgende maatregelen voor alle logies:

 • Vanaf 1 november moet je een Covid Safe Ticket kunnen voorleggen bij een café-of restaurantbezoek. Dat geldt dus ook voor het café en het restaurant bij logies. Onder het tabje 'algemeen' kan je terugvinden hoe je zo'n Covid Safe Tickt kan aanvragen. Daarnaast moet je vanaf 20 november ook verplicht je mondmasker dragen wanneer je rondloopt in het restaurant of café.
 • Alle logiesvormen (hotels, B&B’s, hostels, vakantiewoningen, campings, vakantieparken, camperterreinen, enz.) zijn open. Er gelden geen capaciteitsbeperkingen voor een vakantiewoning, hotelkamer, gastenkamer of individuele verhuureenheid. Voor grotere vakantiewoningen en hostels (met meer dan 15 slaapplaatsen) geldt geen capaciteitsbeperking meer op voorwaarde dat respectievelijk het specifieke protocol voor de grote vakantiewoningen en het specifieke protocol voor de hostels wordt gerespecteerd. Deze protocollen leggen een aantal bijkomende maatregelen op voor grotere gezelschappen.  Voor georganiseerde vakanties in groep verwijzen we naar de paragraaf 'groepen' hieronder.

Wat als mijn vakantie nog kan doorgaan, maar ik dit uit voorzorg toch wil annuleren?

Momenteel mag je nog steeds op vakantie. Dat betekent dat we geen kosteloze annulatie kunnen garanderen. Gelieve bij een annulatie dus rekening te houden met eventuele annulatiekosten: www.iedereenverdientvakantie.be/annulatievoorwaarden. In de mate van het mogelijke zal het verblijf werken met een terugbetaling of omboeking, zodat je een reeds betaalde vakantie kan verplaatsen naar een latere datum zonder je geld kwijt te zijn. Moet je annuleren, stuur zo snel mogelijk een mail naar info@iedereenverdientvakantie.be met in het onderwerp van je mail ‘annulatie - boekingsnummer’ (vul je boekingsnummer zelf in) . 

Is het restaurant en/of de bar in het vakantieverblijf geopend?

Ja. De terrassen en binnengedeeltes van restaurants en bars in een logies zijn open. Je moet sinds 1 november wel een Covid Safe Ticket kunnen voorleggen. Vanaf 20 november moet je ook verplicht je mondmasker dragen wanneer je rondloopt in het restuarant of de bar. Je kan hierboven (bij 'algemeen') terugvinden hoe je het Covid Safe Ticket kan aanvragen.

Zijn de zwembaden geopend in het vakantieverblijf?

Ja. Zwembaden, sportbaden, instructiebaden en kinderbaden mogen open in logies op voorwaarde dat de regels in het protocol dat van toepassing is op zwembaden worden gerespecteerd. 

Met hoeveel personen kan ik op vakantie gaan?

Er gelden geen capaciteitsbeperkingen meer voor een vakantiewoning, hotelkamer, gastenkamer of individuele verhuureenheid. Ook voor grotere vakantiewoningen en hostels (met meer dan 15 slaapplaatsen) geldt er geen capaciteitsbeperking, op voorwaarde dat respectievelijk het specifieke protocol voor de grote vakantiewoningen en het specifieke protocol voor de hostels wordt gerespecteerd. Deze protocollen leggen een aantal bijkomende maatregelen op voor grotere gezelschappen.

GROEPEN

Welke beperkingen gelden er voor groepen?

Wegens de coronamaatregelen gelden er een aantal beperkingen voor groepsboekingen.

 • Activiteiten in openlucht met maximum 25 personen van ouder dan 12 jaar zijn toegestaan. Een gidsactiviteit met 1 gids en 24 personen is dus toegestaan. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee. Activiteiten in een binnenruimte met maximum 25 personen van ouder dan 12 jaar zijn toegestaan, inclusief de gids, voor zover het gebouw dit toelaat op vlak van geldende maatregelen omtrent de beschikbare ruimte en een goede verluchting en/of ventilatie. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee. Gaat het om een 'statische' activiteit (waarbij mensen dus op een vaste plaats blijven zitten), is de limiet zowel voor binnen als buiten vastgelegd op 50 personen.
 • Activiteiten in georganiseerd vrijetijdsverband:
  • Een activiteit in georganiseerd vrijetijdsverband is een activiteit georganiseerd door een vereniging of een club en met een meerderjarige begeleider of toezichter. Hij of zij is verantwoordelijk voor het naleven van de regels door de groep (mondmaskerplicht, pre-testing , enz.). Om als club of vereniging te worden beschouwd, moeten er bovendien minstens geldige statuten met een duurzame/continue doelstelling en een verantwoordelijk bestuur zijn.
  • Er worden geen specifieke maatregelen meer genomen voor activiteiten in georganiseerd vrijetijdsverband. Hou wel rekening met de algemene maatregelen voor publieke evenementen. Zo zijn er geen maatregelen voor publieke evenementen tot 200 personen binnen en 400 personen buiten. Ben je met meer, dan moet je ofwel gebruik maken van het Covid Safe Ticket ofwel de maatregelen (mondmaskerplicht, afstand houden, handen wassen/ontsmetten, maatregelen horeca...) volgen.
  • Check ook de website van De Ambrassade. 

Mag ik met mijn groep op vakantie (met overnachting)?

Ja, sinds 1 september zijn begeleide vakanties met overnachtingen terug mogelijk, zonder limiet op het aantal personen.

Een begeleide vakantie is een vakantie georganiseerd door een vereniging of een club en met een meerderjarige begeleider of toezichter. Hij of zij is verantwoordelijk voor het naleven van de regels door de groep (mondmaskerplicht, prestesting , enz.). Om als club of vereniging te worden beschouwd, moeten er bovendien minstens geldige statuten met een duurzame/continue doelstelling en een verantwoordelijk bestuur zijn.

Hoe boek ik een daguitstap in groep?

Je boekt je daguitstap gewoon via Iedereen Verdient Vakantie. Tijdens je reservatie kies je een tijdsslot voor je bezoek. Je moet niet nog eens apart reserveren bij onze toeristische partner.

Hoe verplaats ik me in groep?

Ook wanneer je je verplaatst in groep, moet je je aan de maatregelen houden.

 • Bus/autocar huren: iedereen boven de 12 jaar moet verplicht een mondmasker dragen en indien mogelijk 1,5m afstand bewaren
 • Openbaar bus- en tramvervoer: iedereen boven de 12 jaar moet verplicht een mondmasker dragen en indien mogelijk 1,5m afstand bewaren, zowel op de bus/tram als aan de stations. Kijk voor meer info op de site van De Lijn (Vlaanderen) of MIVB (Brussel).
 • Openbaar treinvervoer: iedereen boven de 12 jaar moet verplicht een mondmasker dragen en indien mogelijk 1,5m afstand bewaren, zowel op de trein als in de stations. Wie tijdens het weekend of de paasvakantie richting een  toeristische bestemming reist, mag als +12-jarige enkel aan het raam plaatsnemen. Kijk voor meer info op de site van de NMBS.

GEORGANISEERDE VAKANTIES

Kan ik nog een georganiseerde vakantie boeken?

Ja, je kan voor georganiseerde vakanties in de herfst en winter een aanvraag indienen. Je kan hier een overzicht van alle georganiseerde vakanties voor 2021 terugvinden.

 

Doe een gift om de meest kwetsbare vakantiegangers ook een vakantie te bezorgen.

Eén Vlaming op vijf kan zich geen vakantie veroorloven. Het fonds Vakantie Voor Iedereen richt zich op de meest kwetsbare mensen en gezinnen uit onze samenleving. Kijk hier voor meer informatie.