#ontdekkingtroef

 

ZO BEPAAL JE DE ROUTE

Het leuke aan een dorpeltrekking is dat je je route niet op voorhand moet bepalen!
Laat het lot beslissen waar jullie naartoe stappen.
Geen idee hoe je dat doet? Wij geven enkele tips.

 

Route

 

Dobbelsteen

Dobbelen in de buurt

Gooi een dobbelsteen op elk kruispunt. Het aantal ogen bepaalt welke weg je inslaat: je telt het aantal straten met de wijzers van de klok mee. Neem ‘straten’ niet te letterlijk. Vaak is een klein pad of ‘kerkwegel’ nog interessanter!

Manneken Pis

Vink je bucket lijst af

Je droomt ervan om een muntje te werpen in de Trevi Fontein? Je wou altijd al skydiven boven het zuidelijke eiland van Nieuw-Zeeland? Gewoon doen! Steek alle dromen in een potje. Trek er eentje uit. Tik in Google Maps jouw bestemming in, zet het op ‘voetganger’ en vertrek! Je wandelt tot je genoeg ingrediënten van jouw droombestemming vindt.

gele vlinder png

Maak een vlinder

Ga naar Google Maps, of neem een echte kaart van jouw buurt. Teken een vlinder aan de hand van het stratenplan. Dit is meteen jouw route! Heb je de smaak te pakken? Probeer ook eens jouw lievelingsdier te wandelen (Een poes? Een olifant?).

wegwijzers

De geheimen van de buurt

Iedereen in het gezin denkt na over zijn speciale plek in de buurt. Welke boom bloeit het mooist? Welk bankje brengt je tot rust? Waar vind je een beek? Ga samen op pad en maak zo je eigen ‘hidden places’-wandeling.

ABC

Wandel het alfabet af

Er zijn 26 letters in het alfabet. Ga op zoek naar straatnamen in de buurt waar bij de eerste letter (of tweede of derde…) het alfabet vormt. Tot je alle letters hebt.

Bomen langs hek

Trage wegen

Elke buurt heeft kleine wandel- en fietspaden. Misschien ken je ze nog niet allemaal? Op de site van trage wegen vind je ze terug.

Klaprozen

Vandaag is rood...


Kies een kleur en volg de route met het meeste kleur. Je laat je bijvoorbeeld leiden door het meest aantal rode zaken die je ziet. Of blauw, of roze …

Gezicht meisje

Met je neus in de lucht

Volg je zintuigen. Op elk kruispunt ga je op zoek naar een geur. Volg de geur die je het meeste aantrekt.

Blote voeten

Zonder schoenen

Misschien is er een blote voetenpad in jouw buurt? Of kan je een zanderige ondergrond vinden om te wandelen?

 

kompas

Op kompas

Wandel op kompas in één bepaalde windrichting. Wie wil, kan om het kwartier of halfuur wisselen van windrichting.

Bomen

Puur natuur

Er is meer natuur dichtbij dan je denkt! Natuurpunt verzamelt wandel- en fietsroutes in heel Vlaanderen. Je kan op deze site zoeken op postcode.

Poten

Op het ritme van…

Elk gezinslid bepaalt één straat lang het ritme van de tocht. Slenter zo traag als een slak of loop zo rap als een luipaard. Fantaseren maar!

kaart

Volg een Grote Route-pad

Heel veel wandelaars wereldwijd volgen de Grote Route-paden. En goed nieuws voor jou, want die zijn niet enkel in de bergen te vinden! Benieuwd waar er een GR-pad in je buurt loopt? Zoek het hier op en wie weet kom je wel andere wandelaars tegen.

tent

Voor de avontuurlijke ontdekker

Heb je al eens een nachtje gekampeerd in jouw eigen buurt? In Vlaanderen is wild kamperen niet toegestaan. Maar wist je dat je kan paalkamperen? Op een aantal pittoreske plaatsen kan je voor 1 nacht jouw tent opslaan.

Of je kan uiteraard op zoek naar de dichtstbijzijnde camping. Misschien is hij zo dicht dat je er zelfs te voet naar toe kan?

Wandelknooppunten

Volg de knooppunten

Zoals je misschien al weet, staan er over heel Vlaanderen fietsknooppunten . Maar wist je dat er ook wandelknooppunten bestaan? Start bij een knooppunt in je buurt en volg bijvoorbeeld alleen knooppunten die hoger liggen dan het vorige knooppunt. Of misschien net lager. Wie weet kan je wel knooppunten volgen die dicht bij jullie leeftijden liggen?  Starten maar!

Schrijfgerei

Speel bingo

Regent het niet te veel? Vertrek op dorpeltrekking en speel een spelletje bingo. Wie ziet als eerste alle elementen uit één rij?

Met dank aan Liesbeth van Vrijuit.

Heb je nog ideeën?

Laat het ons weten ontdekkingtroef@iedereenverdientvakantie.be

BENIEUWD? ZIJ DEDEN HET AL!

Gezin op stap

ZIJ DEDEN HET!

Verwonderend op uitstap in eigen buurt. We trekken onze avontuurlijk stoute schoenen aan en laten de Indiana Jones in onszelf naar boven komen. ‘Op avontuur!’, roept één van de kinderen in ons gezelschap. Vandaag gaan we op dorpeltrekking. Op een grijze namiddag in september trein ik richting Denderleeuw. Het weer is vandaag extra Belgisch. Onheilspellende wolken pakken, na een zeldzame opklaring, terug samen. Het valt me op dat ik net vandaag mijn meest waterdoorlatende sneakers heb aangetrokken. De moed zakt me in de schoenen, straks mogelijk de regen. 

Beluister het dorpeltrekking-luisterverhaal