Reizen naar Morgen

reizennaarmorgen

De wereld en ook “het toerisme” veranderen razendsnel. En wij moeten mee: ons aanpassen en heruitvinden. Op zoek naar de juiste ingrediënten voor een betere toekomst voor toerisme.

Om deze toekomst uit te tekenen is het traject “Reizen naar Morgen” opgestart. Samen met verschillende actoren gaan we op zoek naar de positieve kracht van toerisme en proberen we die te versterken.

 

Het symbool voor Reizen naar Morgen: De lindeboom, het hart van een florerende bestemming

In het hart van bijna elk dorp in Vlaanderen staat een Lindeboom. Onder zijn bladerdak spraken voorouders recht. Tegen zijn stam gaven ze Maria een plek en in zijn schaduw vierde het dorp feest. Het is de plek waar mensen samen aan herinneringen bouwen. Een boom staat stevig geworteld op zijn plek. Hij staat in verbinding met andere levende organismen en maakt deel uit van een groter geheel. De boom bloeit als alle onderdelen voldoende zon, zuurstof en water krijgen. De Linde als symbool voor florerende bestemmingen vertelt over verbondenheid van mensen met plek en tussen bewoners, ondernemers en bezoekers. De lokale gemeenschap is op haar beurt deel van een grotere wereld en ermee verbonden.

Er zijn verschillende acties opgezet om dit traject vorm te geven: een lerend netwerk, proeftuinen, storyweavers, …  Ook partners van het Netwerk Iedereen verdient vakantie nemen deel aan deze boeiende reis.

 

Lerend Netwerk

Bijna 40 deelnemers gepassioneerd door toerisme, waaronder ook verschillende partners uit het Netwerk Iedereen verdient vakantie,  gaan een jaar lang samen leren en werken om het toekomstbeeld van Reizen naar Morgen in de praktijk om te zetten. Ze doen dat in een Lerend Netwerk Reizen naar Morgen, waarin ze samen leren over Appreciative Inquiry of Waarderend Onderzoek. Vanuit een waarderende, onderzoekende benadering met een focus op wat wél werkt wordt de toekomst vorm gegeven.

 

Proeftuinen van florerende gemeenschappen

In Vlaanderen worden vandaag drie proeftuinen georganiseerd (Kempen, Mechelen en Meetjesland). We laten mensen kennis maken met het begrip ‘florerende gemeenschap’ en zetten daarna participatieve en co-creatieve processen op.

 

Storyweavers

Samen gaan we goede voorbeelden verzamelen in Vlaanderen. Uitlichten, zichtbaar maken! Wat gebeurt er vandaag? Wie zijn de baanbrekers? Waar zitten de goede voorbeelden, Wie reist er vandaag al mee naar morgen en ‘hoe’ zijn ze bezig. Niet alleen in Vlaanderen gaan we goede praktijken sprokkelen en verbinden op het toekomstbeeld. We gaan internationaal ook goede en vooral inspirerende voorbeelden documenteren.

 

Meer info over Reizen naar Morgen: https://www.reizennaarmorgen.be