#ontdekkingtroef

 

PROJECTOPROEP #ONTDEKKINGTROEF

De eerste ronde van de projectoproep #ontdekkingtroef zit er op.
Hieronder kan je de weerhouden projecten terugvinden.
We hopen dat je ze als inspiratie kan gebruiken voor je eigen organisatie deze zomer.
En vergeet niet: je kan nog indienen voor de tweede ronde tot 16 oktober.

 

Ontdek je buurt, de Brugse poort – Sportaround vzw

Een week je buurt van binnen en buiten leren kennen. Dat is wat Sportaround vzw wil doen. Er zijn heel wat fantastische organisaties en mensen actief in de Brugse poort, maar kinderen en jongeren weten in veel gevallen niet wat er allemaal van activiteiten in de buurt bestaat... Met dit kamp willen ze kinderen vooral een heel fijne tijd laten beleven en daarnaast ook hun buurt beter te leren kennen. Het kamp is ook gedragen door verschillende lokale organisaties en is een eerste stap naar een nog betere samenwerking.

Aantal activiteiten: 1 kamp
Aantal deelnemers project: 40 kinderen
Budget: € 3800

Corona vakantieboost – Safe Space vzw

Als organisatie wordt Safe Space vzw vooral geconfronteerd met kansarme jongeren met migratieachtergrond uit zeer kwetsbare thuissituaties, die nooit de kans krijgen om een daguitstap te doen laat staan een vakantie. Met dit project willen ze de jongeren (én hun ouders) die de voorbije maanden tijdens de lockdown geïsoleerd binnen moesten blijven de kans geven om op vakantie te gaan met bijbehorende activiteiten, waar bijzondere aandacht zal besteed worden aan hun welbevinden. Zo houden ze elke avond een praatbubbel over psychisch welbevinden en over hoe ze hindernissen en conflictsituaties kunnen vermijden en hoop kunnen creëren voor de toekomst.

Aantal activiteiten: 11 activiteiten
Aantal deelnemers project: 300 deelnemers
Budget: € 14 957,5

Knooppunten verbinden - Sportclub Boezjeern

Sportclub Boezjeern wil kwetsbare mensen in het Meetjesland laten kennis maken met de fiets- en wandelknooppunten. In samenwerking met Meetjeslandse Rap op stap-kantoren en sociale diensten organiseren ze acht vormingen over werken met de knooppunten. Elke maand vindt er een wandeling aan de hand van de knooppunten in de verschillende gemeenten plaats.

Aantal activiteiten: 20 activiteiten
Aantal deelnemers project: 200 deelnemers
Budget: € 15 459 

Kom uit je kot: Staycation in eigen land – Radar vzw

Radar Contextbegeleiding vzw is een initiatief binnen de Bijzondere Jeugdbijstand, actief in de regio Brussel, Halle-Vilvoorde sinds 1981. Ze werken met gezinnen waarin zich ernstige opvoedingsproblemen voordoen omwille van zeer diverse vormen van kwetsbaarheid en kansarmoede in onze maatschappij, al dan niet met een migratieachtergrond. COVID-19 heeft een duidelijke impact gehad op hun doelgroep. Vele gezinnen die zich reeds in een financieel kwetsbare positie bevonden, werden bovendien het slachtoffer van ontslag en technische werkloosheid. Vakantie was voor hun gezinnen in het verleden reeds een niet-realiseerbare droom maar sinds COVID-19 zijn voor vele van de kinderen in hun gezinnen ook activiteiten en vrije tijd een onhaalbaar gegeven geworden. Met het project ‘ KOM UIT JE KOT’ willen ze twee zaken beogen:

  • Enerzijds willen ze gezinnen die bij hen in begeleiding zijn een vakantieaanbod aanbieden, met de focus op verkenning en ontdekkingen in eigen land. Vele van hun gezinnen zijn nog nooit samen op vakantie kunnen gaan.
  • Anderzijds willen ze een aanbod doen naar de kinderen en jongeren rond vrije tijd en daguitstappen. Op die manier willen ze het vakantiegevoel bij de jongeren prikkelen en stimuleren

Aantal activiteiten: 36 daguitstappen en 50 vakantieverblijven
Aantal deelnemers project: 376
Budget: € 27 186

Bubbelzomer - CKG De Schommel

Corona of niet, in CKG De Schommel gaan ze voor een fijne bubbelzomer ! Een supercool tentenkamp, themaweken waarbij creativiteit, ontspanning, verwondering, uitdaging, plezier maken en actief bezig zijn centraal staan, een zeekamp en niet te vergeten een uitstap naar de dierentuin als kers op de taart. Om de kinderen in de leefgroep optimaal te kunnen laten genieten van deze zomer, zetten ze extra mensen in (zowel vrijwilligers als personeel) om in kleinere groepen, meer op maat van de kinderen, te kunnen werken. Zo zijn ze in de mogelijkheid om samen met de kinderen te zoeken naar wat voor elk van hun deze vakantie tot een topvakantie kan maken. Tijdens het tentenkamp en het zeekamp staan natuur, avontuur en ontdekking centraal! De bubbelzomer is voor een 25-tal kinderen; een relatief kleine groep, maar er wordt gezorgd dat elk van hen de ganse zomer kan genieten van een uitdagend, speels, creatief aanbod. Net wat de kinderen nodig hebben om verder te kunnen groeien op een veilige manier, ondanks de minder evidente omstandigheden waarin ze zich bevinden. Want iedereen verdient vakantie, ook al kan dit niet altijd bij mama of papa.

Aantal activiteiten: 2 kampen en 2 daguitstappen
Aantal deelnemers project: 25 kinderen
Budget: € 26 206

T’Hope eropuit! – T’Hope vzw

Met project t’Hope eropuit! is T'Hope vzw erop uit een betaalbaar vraaggestuurd vakantieaanbod voor gezinnen, alleenstaande en jongvolwassenen in maatschappelijk kwetsbare context in de regio Roeselare uit te bouwen. Vertrekkende vanuit een behoeftepeiling werken ze samen met hen een aanbod uit op vraag en op maat van de vakantieganger die er niet in slaagt op eigen krachten de drempels op vlak van vakantie- en toerismebeleving weg te werken. Ze zetten 5 georganiseerde meerdaagse bubbelvakanties en 10 ontdekkingsuitstappen voor bubbels van maximum 15 personen, conform de corona-maatregelen, in Vlaanderen op poten. Via het project t’Hope eropuit! beantwoorden ze aan de vraag van mensen in armoede naar ontmoeting, vakantiebeleving en sociaal contact. Ze brengen mensen samen, halen hen uit hun sociaal isolement en laten hen in groep proeven van vakantie. Zo ontsnappen ze even aan de stress en spanning die corona met zich meebrengt. Ze trekken er op uit, samen op ontdekking. Ze betreden ongekende paden, laten zich verrassen en geven zich over aan de nieuwe ervaringen. Ze maken samen herinneringen… “want herinneringen zijn voor altijd en die pakken ze ons nooit meer af”!

Aantal activiteiten: 4 meerdaagse + 1 kamp + 10 daguitstappen
Aantal deelnemers project: 110 deelnemers
Budget: € 30 000

Citytrippen in Vlaanderen – Wijkcentrum De Kring

In kleine groepen trekt wijkcentrum De Kring elke maand naar een Vlaamse stad: via stadswandeling en cultureel bezoek ontdekken ze nieuwe plaatsen. Ze maken gebruik van de trein en openbaar vervoer en bieden zo kansen om vakantievaardigheden bij te leren. Aan de hand van ‘Uitstapbabbels’ met de doelgroep stellen ze een gevarieerd programma samen.

Aantal activiteiten: 14 activiteiten
Aantal deelnemers project: 300 deelnemers
Budget: € 28 775

Ergens Onderweg – Groep Intro

Met het project wil Groep Intro met een groep van maatschappelijk kwetsbare jongeren (+/- 14 – 21 jaar) Vlaanderen gaan ontdekken door zich te laten leiden door muziek. Dit doen ze via verschillende daguitstappen en weekends waarin ze een roadtrip maken door het Vlaamse (muziek)landschap en plaatsen aandoen waar een link te vinden is tussen muziek en het ontdekken van verborgen Vlaamse plekken. Doorheen de trip laten ze jongeren filmpjes maken, een blog/vlog bijhouden en zetten ze in op sociale media om hetgeen ze doen te verspreiden.

Aantal activiteiten: 4 meerdaagses, 3 losse dagactiviteiten
Aantal deelnemers project: 15-20 deelnemers
Budget: € 25 000
 

Op wereldreis. Vakanties voor de kleinste portefeuilles – Horizont vzw

Binnen dit project biedt Horizont vzw voor 40 kwetsbare gezinnen een midweek of weekend vakantie aan in een groene omgeving. Ze voorzien vervoer, verblijf, een activiteitenaanbod en begeleiding ter plaatse.

Aantal activiteiten: 40 vakantieverblijven
Aantal deelnemers project: 1600-200 deelnemers
Budget: € 29 925 

Een zorgeloze vakantie voor groot en klein! - De Tuimel, deelwerking Het Open Poortje

De Tuimel is een gezinsbegeleidingscentrum voor kansarme, generatiearme en maatschappelijk kwetsbare gezinnen met jonge kinderen (0-6 jaar). Van bij de start van De Tuimel (ondertussen 30 jaar geleden) hebben ze zich sterk gericht op gezinnen levend in armoede. Bij het uitwerken van het aanbod is telkens nauw samengewerkt met de gezinnen: wat hebben zij nodig en hoe kan De Tuimel die ondersteuning vorm geven. Met dit project willen ze gezinnen na een erg stresserende periode de kans geven om op gezinsvakantie te gaan in SUNPARCS. Ze begeleiden hen om een zorgeloze vakantie-ervaring mogelijk te maken.

Aantal activiteiten: 1 meerdaagse
Aantal deelnemers project: 60 deelnemers
Budget: € 12 400

 

Kuregemse ketjes beleven vakantiepretjes - CEMG vzw - Inloopteam Huis der Gezinnen

Inloopteam Huis der Gezinnen biedt preventieve gezinsondersteunende activiteiten aan maatschappelijk kwetsbare gezinnen met kinderen tot 6 jaar. Bijzondere aandacht gaat naar aanstaande ouders en gezinnen met een peuter en/of kleuter. Ze willen met dit project gezinnen de kans te geven om op ontdekking te gaan buiten Brussel. In samenspraak met de gezinnen worden er 3 daguitstappen gemaakt zodat kinderen vakantiepret kunnen beleven in een andere omgeving.

Aantal activiteiten: 3 daguitstappen
Aantal deelnemers project: 133
Budget: € 3935

Camping Quarantaine - Uit De Marge VZW/ JOW Denderleeuw

Samen met de opbouwwerkers organiseren de jongeren van het jeugdopbouwwerk twee of drie zomerkampen. Weg van alles, samen op pad. Tijdens dit avontuur gaan ze op zoek naar zichzelf en op ontdekking in andere oorden. Ze slaan hun tentjes op op Camping Quarantaine en vertrekken van daar elke dag op avontuur. Voor velen wordt het hun eerste echte kamp. Weg van de stenen straat, op naar de natuur. Echte vrijheid en ontspanning staan centraal en samen bouwen ze aan leuke herinneringen.

Aantal activiteiten: 3 kampen
Aantal deelnemers project: 30 jongeren
Budget: € 10 750

Er even tussenuit - CAW Antwerpen, Het Zijhuis

Het Zijhuis biedt onderdak aan vrouwen met of zonder kinderen die te maken krijgen met intra-familiaal geweld. Afleiding is meer dan welkom voor deze doelgroep. Even niet met de problematiek bezig zijn brengt een welgekomen rust. Tijdens de coronatijd stelden ze vast dat er nog meer geweld was. Bijgevolg zit het Zijhuis vol. In het verleden konden ze tijdens de vakantie naar zee. Dit kan dit jaar niet doorgaan door corona en daarom stellen ze enkele daguitstappen voor zodat de vrouwen en kinderen toch even kunnen ontspannen.

Aantal activiteiten: 3
Aantal deelnemers project: 75
Budget: € 3609

Op stap met jongeren uit de Bijzondere Jeugdzorg - Jeugdzorg Emmaüs Mechelen

Met dit project wordt letterlijk en figuurlijk afstand gecreëerd van de dagelijkse beslommeringen van jongeren in de Jeugdzorg. Via trektochten kunnen jongeren, onder begeleiding, op een goedkope, gezonde manier de directe omgeving verkennen terwijl er ruimte is voor (zelf-)reflectie. De corona-maatregelen verscherpten de kwetsbaarheid van jongeren voor wie thuis wonen moeilijk of zelfs onmogelijk is. Het samen een weg zoeken, een traject afleggen is helend en verbindend voor deze jongeren. Dit project zet mensen in hun kracht en geeft energie aan jongeren, hun gezinnen en medewerkers.

Aantal activiteiten: 10
Aantal deelnemers project: 20
Budget: € 20 500

Beringen bruist - Rimo Limburg vzw (afdeling Beringen)

RIMO Limburg vzw zet in op het ondersteunen en versterken van kwetsbare groepen. Team Beringen bestaat uit 4 buurtwerkingen en 1 Brede School. Vanuit deze werkingen zetten ze op een creatieve manier in op de noden van volwassenen, gezinnen en kinderen. De buurt als ontmoetingsplek en hefboom voor het versterken van mensen staat hierbij centraal. Er wordt een vakantiegevoel opgewekt in de buurt door verschillende activiteiten te organiseren zoals dorpeltrekkingen.

Aantal activiteiten: 60 activiteiten
Aantal deelnemers project: 600 deelnemers
Budget: € 13 530

Verwondering onderweg en voor elkaar – PSC Open Huis

PSC Open Huis werkt met senioren in armoede. Het project wil hen elkaar terug laten ontmoeten, tijdens daguitstappen en door een vakantie-ervaring in hun eigen omgeving. Ze organiseren daguitstappen maar koppelen hier ook een ontmoetingsmethodiek aan vast. Bijvoorbeeld een ontmoetingsbingo: alle deelnemers aan de daguitstap krijgen een bingokaart met daarop banale zinnetjes zoals ‘Ik lust graag gebakjes’ en minder banale zoals ‘Ik zoek iemand om samen te gaan wandelen’. Doel van het spel is om ‘gelijkgezinden’ te zoeken waardoor ze het bingovakje kunnen aankruisen. Met deze methodieken maken ze van een uitstap een ontmoeting. 

Niet iedereen is echter even mobiel. Door workshops en activiteiten willen ze een ‘internationaal vakantiegevoel’ dicht bij huis brengen. Bijvoorbeeld door workshops origami (Japan), Marokkaans koken, yoga maar ook activiteiten zoals kubb (Zweden) en kegelinitiatie (Duitsland). Bij elke activiteit krijgen de deelnemers ook een hapje uit het gastland.  

Aantal activiteiten: 26 activiteiten
Aantal deelnemers project: 540 deelnemers
Budget: € 29 380

 

Weg uit isolement - JDBV De Takel

De Takel gaat samen op weg met jongeren in (meest) kwetsbare situaties uit regio Oostende. Ze bereiken diverse kansengroepen: jongeren met migratieachtergrond én jongeren uit meervoudig gekwetste gezinnen in generatiearmoede. De impact van de coronacrisis op de jongeren en hun context waarmee ze in zee gaan, is voelbaar op heel wat vlakken. Velen onder hen zitten in ‘overlevingsmodus’ en slagen er moeilijk in om de draad terug op te nemen. De Takel wil participatief mee op zoek gaan naar een lichtpunt. Sedert de lockdown zet de Takel in op extra activiteiten & uitstappen in thema van #ontdekkingtroef om jong en oud verantwoord ‘uit hun kot’ te lokken. Ze richten zich ook op de context van de jongeren: (leren) organiseren van daguitstappen, het (helpen) inrichten van en aanmoedigen tot deelname aan korte ontdekkingsreizen- en gezinsvakanties... Ze stellen tot doel met #ontdekkingtroef een echt vakantiegevoel te laten beleven door ervaren drempels weg te werken, sociale contacten te bevorderen en hen op te tillen naar een persoonlijk welbevinden.

Aantal activiteiten: 2 korte georganiseerde gezinsvakanties/ 15 georganiseerde activiteiten & daguitstappen in thema van #ontdekkingtroef/ 5 meerdaagse jongerenvakanties/ 10 activiteiten op eigen initiatief van jongeren of gezinnen
Aantal deelnemers project: 460
Budget: € 30 000

Vluchtelingen ontdekken de Kempen - Mondiale Werken Regio Lier vzw

Voor veel vluchtelingen, zowel volwassenen als kinderen, is het moeilijk om op vakantie te gaan. De kostprijs van op vakantie gaan is een drempel, maar ook het feit dat veel vluchtelingen niet bekend zijn met de toeristische mogelijkheden in Vlaanderen helpt niet mee. Bovendien zorgt de coronapandemie op dit moment voor extra drempels. Mensen vragen zich immers af wat er nog veilig is. Via enkele gerichte acties wil Mondiale Werken regio Lier vzw vluchtelingen uit de regio Lier een vakantie in de Kempen laten beleven. In augustus 2020 organiseren ze een kampeerweekend voor kinderen van erkende vluchtelingen in De Hoge Rielen. In de herfstvakantie 2020 organiseren ze een abdijentweedaagse voor volwassenen. Tijdens de abdijentweedaagse zal ook de interculturele en religieuze dialoog centraal staan.

Aantal activiteiten: 1 weekend en 1 tweedaagse
Aantal deelnemers: 35 deelnemers
Budget: € 5587

Seizoensbar - RIMO Limburg Trefpunt SOMA vzw

De seizoensbar van de SOMA vzw is 'the place to be’ om goedkoop een mocktail te drinken of een ijsje te eten. Mensen in armoede kunnen er ideeën opdoen voor activiteiten en uitstapjes. Ze doen er inspiratie op om op een leuke manier hun eigen buurt te ontdekken/ iets sportief te doen/lekker van de natuur te genieten/ op vakantie te gaan... Het kan allemaal en moet niet veel kosten. Medewerkers van Rap op Stap helpen hen op weg.

Aantal activiteiten: seizoensbar 2x/week en minimum 1 ontdekkingsactiviteit/week
Aantal deelnemers project: 200 deelnemers
Budget: € 25 000