#ontdekkingtroef

 

HOE HAAL JE MENSEN UIT HUN ISOLEMENT?

Na maandenlang binnen blijven, mag je weer wat rondtrekken in de buurt. 
Je kan op dorpeltrekking de ongekende parels in je buurt (her)ontdekken. 
Maar hoe haal je mensen uit hun kot? 
En hoe blijf je verbonden als groep?

Hieronder kan je tips voor en door sociale organisaties terugvinden.
Deel jouw ervaringen met #ontdekkingtroef en #dorpeltrekking op social media, zodat we elkaar kunnen blijven inspireren.

Heb je ergens ondersteuning bij nodig, wil je een ideetje aftoetsen…
Laat het ons gerust weten, we denken graag mee!

Afdruk wandelschoenen

Doe het stap voor stap

Niet één keer, niet twee keer maar wel drie of zelfs vier keer proberen. Op hun eigen ritme terug naar buiten. Begin met voordeurbezoeken en dorpelgesprekken en bouw zo op.

hart

Bouw vertrouwen op

Geen betere inspiratie dan jijzelf. De vertrouwde begeleider of vrijwilliger terugzien, doet deugd. Een babbeltje en een luisterend oor doen wonderen!  

computer

Ga voor virtuele verbondenheid

In grote groep afspreken is nog uit den boze, maar je kan elkaar wel virtueel ontmoeten! Maak bijvoorbeeld een Facebookgroep aan en geef een workshop via Messenger Rooms. 't Hope vzw uit Roeselare organiseert wekelijks een online kook- of knutselworkshop.

Regenboog

Laat je inspireren

Wil je graag inspiratie opdoen van andere sociale organisaties? Lees de leuke activiteiten die weerhouden werden tijdens onze projectoproep. Volg een inspiratiesessie, waarbij je ideëen kan uitwisselen met andere sociale organisaties. Of schrijf je binnenkort in voor één van onze webinars in januari.

Gezelschap dorpeltrekking

Snuif de buitenlucht op

Ga op wandel met één gezin. En praat ondertussen een beetje bij. Voer zo'n wandelgesprek wel met mondmaskers aan en op anderhalve meter. Het is niet zoals we gewoon zijn, maar het werkt wel. De Ruimtevaart in Leuven en Konekti in Kortrijk deden het al. 

Koffie met koekje

Ga op bezoek en neem iets mee

Ga eens langs bij de mensen die je al lang niet meer zag. Je kan misschien iets meedoen?  De Moazoart in Lokeren ging bij iedereen langs met lekkers en mondmaskers.  

computer

Toon het voorbeeld

Post een filmpje van jezelf, de vertrouwde begeleiding, in actie. Ga op dorpeltrekking en vertrek aan de deur van de vertrouwde organisatie. Post het filmpje op de veelbezochte pagina’s van je organisatie op Facebook of op de eigen website.  
VOC Opstap uit Roeselare & Tielt maakt korte filmpjes van begeleiders in actie. Ze zijn al veel bekeken door hun vaste fans! 

icoon dorpeltrekking

Ga samen op dorpeltrekking

Doe eerst zelf eens een dorpeltrekking met collega's om te ervaren wat het is. Daarna kan iedereen apart vertrekken en telkens één gezin uitnodigen. Zo leer je ze dorpeltrekkings kennen en kunnen ze het daarna alleen doen. Unie der Zorgelozen uit Kortrijk zet op deze manier hun beste beentje voor...

Schrijfgerei

Daag uit

Een hele concrete uitdaging werkt. Lanceer wekelijks een opdracht en deel de resultaten. Zo komt jouw groep weer in contact met elkaar. Je creëert verbinding.  
Geen inspiratie? Wekelijks posten we een uitdaging op onze Facebookpagina. Je kan ze gewoon overnemen. 

Manneken Pis

Maak mensen warm

Wil je mensen warm maken voor een daguitstap of een activiteit in hun eigen buurt? Wij maakten heel wat leuke filmpjes met allerlei ideetjes. Ontdek ze hier en deel ze met je netwerk.

Ontdekkingtroef slogan

Vraag #ontdekkingtroef-pakketten aan

In het #ontdekkingtroef-pakket zitten allerlei tools om op dorpeltrekking te vertrekken. Een doe-boekje, een inspiratieboek, een vlinder... Vraag ze hier aan voor jouw sociale organisatie.

 

Wijksafari leeuw kleurplaat

Deel onze downloads uit

Op onze downloadpagina kan je van alles afprinten om zelf aan je leden te bezorgen. Kleurplaten voor je wijksafari, dorpeltrekkingbingo's, doe-boekjes...