#ontdekking TROEF

 

ALS HET BUITEN OUDE WIJVEN REGENT, GA DAN BINNEN SPELEN 

Op vakantie ga je anders kijken, anders voelen en trager beleven. Wij zochten activiteiten die je datzelfde vakantiegevoel kunnen geven. 
Activiteiten die je zelf thuis kan doen, en je meteen in een vakantiesfeer brengen.
Vakantie binnen, omdat het buiten regent. Of vakantie binnen, omdat je niet naar buiten kan. 

 

Proeven

Pak je tas in

Picknick thuis

Waarom zou je alleen buiten kunnen picknicken? Verzamel allerlei lekkers, zoek een tof kleedje en picnick in het midden van de woonkamer. Zet een sfeermuziekje op en genieten maar!

Kaart koken

Maak een streekgerecht klaar

Hou je van koken? En vind je het fijn om op vakantie lekker te gaan eten? Roep het vakantiegevoel thuis op door streekgerechten klaar te maken: Brusselse wafel, mattentaart, vlaai, waterzooi, mosselen, pudding met speculaas...

Drankje

Maak je eigen frisdrank

Maak zelf lekkere limonade, ijsthee of ijsjes thuis. Het enige dat je nodig hebt is water, enkele citroenen, suiker en wat zakjes thee. Giet je zelfgemaakte limonade in een ijsvorm, steek er een stokje in en je hebt verfrissende ijsjes.

Zoeken

Poten

Ga op speurtocht

Miezert het maar een beetje? Ga dan eens op speurtocht! Kijk op de grond waar je pootjes ziet van dieren. Zijn ze van een kat, een vogel of een hond? Of misschien wel van een konijn? 

telescoop

Maak je eigen schattentocht

Verzamel wat spulletjes zoals een knuffelbeer, een pop, een klein balletje... en verstop ze in huis. Daarna moet je elkaars spullen zoeken. Of vraag aan je mama of papa om ze te verstoppen en hou een wedstrijdje met je broer of zus. Wie is het eerste klaar? En wie heeft er de meeste schatten gevonden?

Schrijfgerei

Speel bingo

Regent het niet te veel? Vertrek op dorpeltrekking en speel een spelletje bingo. Wie ziet als eerste alle elementen uit één rij?

Met dank aan Liesbeth van Vrijuit.

Kijken

Kaart televisie

Ga thuis naar de cinema

Organiseer eens een toffe filmavond. Verzamel alle kussens en dekens in en rond de zetel, maak je eigen popcorn en haal je zelfgemaakte limonade uit de koelkast. Gezelligheid gegarandeerd!

Schaduwspel zwaan

Speel een schaduwspel

Maak het helemaal donker in de kamer en gebruik een zaklamp of het flitslicht van je gsm om een schaduwspel te spelen. Wie kan het mooist een zwaan, konijn of wolf maken? Of misschien verzin je wel nieuwe fantasiewezens?

Kaart knutselen

Maak een kijkdoos

Neem een oude schoendoos en knip er langs de korte kant een klein venstertje in. Schilder je doos langs de binnenkant en plaats er prentjes in. Die kan je uitknippen uit een reclamefoldertje of zelf tekenen op karton. Maak vervolgens in het deksel van de schoendoos een aantal gaatjes, zodat er licht binnenkomt. Verzin een verhaaltje bij jouw doos en laat anderen genieten van je kijkdoos terwijl jij je verhaal vertelt.

Kaart Vlaamse Meesters

Bewonder Vlaamse Meesters

Benieuwd naar de schilderkunsten van de Vlaamse Meesters? Je kan nu rondleidingen volgen over Van Eyck, Rubens, Brueghel en Ensor.

Voelen

voetafdrukken

Wandel op blotevoeten

Maak eens een wandeling op blote voeten. Voel het gras of het zand onder je voeten. Heeft het net geregend? Ga dan eens in een modderpoel staan met je blote voeten. Dat voelt raar aan hé? Is het te slecht weer? Maak dan een blotevoetenpad binnen: wissel dekens af met kussens, wandel eens over papier of over een handdoek. Merk je hoe alles anders aanvoelt?

Kaart blaadje

Maak een voeldoos

Ga als het eens een dag mooier weer is op zoek naar elementen uit de natuur. Een takje, een veer, een blad, een bloem... Gooi alles wat je gevonden hebt in een doos en blinddoek je broer, zus, vriend of vriendin. Hij/zij moet raden wat er allemaal in de doos zit.

Weten

Kaart vroeger

Dompel je onder in een andere tijd

Leef eens een dag in een andere tijd. Haal wat oude kleren uit de kleerkast of snuister eens in de kleerkast van je ouders. Zoek op het internet wat ze toen aten en deden. Ga je voor de prehistorie, de middeleeuwen, de jaren '20 of misschien wel gewoon de jaren '90? 

Standbeeld Ambiorix

Speel een standbeeld

Neem een blad papier en schrijf er enkele bekende personen of personages uit (teken)films op. Daarna gooi je die allemaal in een pot. Trek om beurten een papiertje en beeld die persoon uit. Wie kan de meeste personen raden?

Kaart volksspelen

Maak je eigen volksspel

Het enige dat je hiervoor nodig hebt, zijn enkele oude plastic flessen, wat aarde of zand, een bal en een beetje ijzerdraad. Vul de oude flessen met een beetje aarde of zand. Maak van de stukjes ijzerdraad een cirkel. Klaar! Je hebt twee volksspellen gemaakt: bowling en ringen werpen. Nog op zoek naar een ander spelletje? Neem een schoendoos en knip er boogjes van verschillende groottes in. Hoe kleiner de boog, hoe meer punten. Zet de doos nu omgekeerd en probeer knikkers in de gaatjes te schieten. Wie haalt de meeste punten?

Doen

Kaart acrobatie

Hang de acrobaat uit

Zoek op het internet enkele gemakkelijke filmpjes op over acrobatie en freerunning. Luister goed naar de uitleg en probeer het dan na te doen. Wel opletten dat je niet valt hé ;)

Zeehond

Ga op wijksafari

We kunnen even niet naar de dierentuin, maar de dierentuin komt naar jou! De dierentuinen laten hun dieren zien in jouw buurt. Pimp deze kleurplaten en hang ze op aan je raam. Misschien spot je wel een zeehond in de Waterstraat? Of een leeuw in Denderleeuw?