7 wegwijzers

 

Hoe zou het zijn als vakantie niet alleen bestemming maar ook een gevoel is?  
Wat als jouw vakantie kon beginnen aan jouw eigen voordeur?

We lieten ons inspireren door micro-avonturen, in je eigen buurt. En door het TV-programma De Columbus, waarbij Wim Lybaert elke aflevering met een bekende Vlaming op reis gaat.
Zonder bestemming. Enkel het onderweg zijn.
In het gelijknamige boek beschrijft hij samen met Laurens Verbeke 7 wegwijzers om onderweg te zijn.
We herkennen de wegwijzers in veel verhalen uit het netwerk Iedereen Verdient Vakantie.

1. vertrekken zonder plan

wegwijzer 1

Stel je voor: een vakantie zonder planGewoon vertrekken en zien wat er op je af komt. Misschien ben jij het soort vakantieganger dat onderweg improviseert. Stijn Dujardin, voormalige uitbater van jeugdverblijf het Plokkersheem deed het, mét zijn gezin.

2. laat je leiden door het toeval

Uitzwaaien en loslaten
En als je je op reis laat leiden door het toeval? Wat gebeurt er dan? Volg eens jouw voeten. Of wandel rechtdoor in één windrichting. Het grote geluk kan in het kleine toeval zitten. Lees hier hoe Marleen haar dochter onverwacht toch kon uitwuiven.

3. vermijd de snelweg

Goede stilte, slechte stilte

Vakantie is stilvallen. Tot rust komen in je hoofd. Geen smartphones die dit verstoren. Stilvallen onderweg doe je op de trage wegen. De wandelpaden, de holle en de bolle wegen, een marktplein of onder een boom. Sommige plaatsen in Vlaanderen zijn helemaal gemaakt om de stilte te vinden. De priorij Bethanië in Loppem, daar kwam Marleen tot rust.

4. volg de bocht

wegwijzer 4

Als je goed rond je kijkt, zie je meer. En als je goed oplet, zie je na elke bocht een nieuw landschap. Hetzelfde gebeurt als je goed luistert, dan hoor je meer. Mieke vertelt wat het met haar doet als ze met aandacht luistert naar anderen.

5. laat de tijd los

wegwijzer 5

Voor de winst moet je het niet doen. Toeristische ondernemers die vakantie mogelijk maken voor een ander, doen het vanuit hun hart. Ze laten de tijd los, nemen engagement op in de samenleving.

6. volg je verbeelding

wegwijzer 6

Met een beetje verbeelding doe je een berghuttentocht in het Heuvelland. Of kan je eilandhoppen op de Leie. Of bekijk het eens vanuit vogelperspectief, van op een toren. Hoe kan je op ontdekking gaan? Op het Forum in Genk dagen we je uit om zelf aan de slag te gaan. 

7. vind in de aankomst het begin

 

wegwijzer 7 wegwijzer 7

Na een vakantie kan je de wereld aan.
Je staat positiever in het leven.
Het deugddoend effect van vakantie dat is waar we het voor doen.

Prof. Dr. Scott Mc Cabe legt het ons uit in dit filmpje.

Een hulpverlener moedigde Marie-Louise aan om voor het eerst op haar eentje met vakantie te gaan. 

Ze ging door de hel. ‘Het was zo moeilijk, maar ook zo nodig. Daarom doe ik het opnieuw, tot het me lukt te genieten van mijn eigen gezelschap.’

Lees haar verhaal hier.